Emlak Haber

Gayrimenkul Sektörü Yapay Zeka,Makine Öğrenmesi ve Artırılmış Gerçeklik

Gayrimenkul Sektörü Yapay Zeka,Makine Öğrenmesi ve Artırılmış Gerçeklik

Yapay Zeka Gayrimenkul Sektörüne Etkisi

Yapay zeka, bilgisayar biliminde, sistemlerin “insan akıl yürütmesine
benzer faaliyetler ve süreçler” gerçekleştirmesine izin veren, yakın zamana kadar insan zekâsına ait özellikleri kullanabilen bir yapıya sahiptir.Dört farklı kategoride yapay zeka tanımlaması yapılabilir. Bunlar; insan gibi düşünen sistemler, insan gibi davranan sistemler, mantıklı düşünen sistemler ve mantıklı davranan sistemlerdir. Yapay zeka yöntemlerinin, bilgi tabanlı sistemler, nesne tanıma, işletme zekâsı ve modellemesi, veri madenciliği, bilgi tabanlı benzetim, bulanık mantık,mantıksal programlama, planlama, öğrenme, arama, çıkarsama, semantik web gibi çeşitli problem alanlarında uygulama imkânı bulmaktadır.
Makine öğrenmesi ise makinenin elde edilen veriler yardımıyla anlamlı, belirli bir mantık çerçevesinde anlamlı ve rasyonel çıkarımlarda bulunarak sonuçlar üretmesidir Daha önceki başarısız deneyimlerden yola çıkarak olası olumsuzlukları tahmin edebilme yeteneğine sahiptir.

Gün içerisinde kişisel bilgisayar vasıtasıyla arama yapılan alanları ve ilişkili bilgileri bir sistem vasıtasıyla toplayıp büyük veri tabanlarında saklayarak, kişisel davranışlarını, sosyo-ekonomik yapısını, kişinin eğilimlerini, gelecek planlarını sistematik bir şekilde hesaba katarak beklenmedik bir anda internet web sayfasının köşesinden “Bu ilginizi çekebilir!” ya da “Şu kentte şu fiyatta aradığınız fırsat!” uyarısıyla yayınlayan uyarı pencereleri de yapay zeka ve makine öğrenmesi kapsamındadır. Bu sistemler, internet tabanlı sosyal medya, alışveriş siteleri, yemek uygulamaları, konum bilgileri, haber kanalları ve kişinin ilgisi dâhilinde olan hususları da dikkate alarak, hatta güvenli modda olmayan mail, adres ve telefon bilgilerinizi de kullanarak size özel yatırım fırsatlarını belirlemek için kullanan sistemlerdir. Dahası, müşteri daha hangi gayrimenkulü araştıracağını düşünürken onu yönlendirecek farklı alternatifleri sıralayarak, şaşırtıcı şekilde akıl okuma özelliğine sahiptir.

Bilgisayarlar ve algoritmalar, insanların karar verme süreçlerinde onlara yardımcı olur.Yapay zekânın, bu süreçte insanların yerini alıp işleyişi değiştirmek yerine, onları desteklemek için kullanılması asıl yapılması gerekendir. Bir emlak sitesinde otomatik cevaplama sisteminin müşteri ile ilgili tüm girdileri kaydederek profil oluşturması ve “otomatik öğrenme” vasıtasıyla müşteri beklentisine göre büyük veri tabanlarını kullanarak öneri havuzu oluşturması ile insanların ihtiyaçlarına hızlı şekilde cevap vermesi de gayrimenkul alanında yapay zekanın ve makine öğrenmesinin kolaylaştırıcı gücünü gösterir.

Gayrimenkule ait bilgilerin tutulduğu, sınıflandırıldığı, işlendiği büyük veri tabanı ile ilişkili bir web sayfası da (Sahibinden, Zingat, Emlakjet, Remax vb.), yapay zekâ vasıtasıyla dünyanın dört bir yanından ulaşılabilecek bir altyapı sunar. Bu sayede sahip olduğunuz gayrimenkulün kendisi, yakın çevresi, sosyo-demografik özellikleri, geçmişteki durumu,şimdiki koşulları ve gelecek piyasasına yönelik kolaylaştırıcı kestirimler yapılmasına imkân sağlar.

2006 ve 2007 yılında Cisco Firması ve Suudi Arabistan Krallığı temsilcileri, gayrimenkullerde yapay zekâya ilişkin farklı deneyimler geliştirmişlerdir. Makineden makineye, insandan makineye ve insandan insana hızlı veri aktarımı gerçekleştirme özelliğine sahip akıllı ve bağlantılı gayrimenkul vizyonu üzerinde fikir üretmişlerdir. Bunlar çoğu zaman akıllı bir bina, akıllı ofis hatta akıllı altyapı ile birbirine bağlantılı akıllı her şeyi kapsamaktadır.
Endüstri 4.0’ın etkisinde, süper akıllı toplum olarak adlandırılan Toplum 5.0’ın, her alanda olduğu gibi gayrimenkul alanında da, bu en temel ihtiyacın hızlı, kolay, etkin, talebe uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde karşılaması önem arz eder.

Gayrimenkul sektörü aktörlerinin, müşteri odaklılığı temel alarak Gayrimenkul 4.0 ile akılcı çözümler sunması ekonomik olarak da birçok fırsat sunacaktır. Süper akıllı toplumun süper akıllı makineleri rekabetin gün geçtikçe daha fazla artmasına neden olabilecektir.

Üç Boyutlu Görselleştirme (3D Printing) ve Gayrimenkul Sektörü

Geleneksel olarak yapıların mimari çizimleri iki boyutlu şekilde hazırlanırken, gelişen teknoloji vasıtasıyla üçüncü boyutun sürece eklenmesi, bilgisayar destekli farklı yazılımların da hesaba katılmasıyla dördüncü (zaman) hatta beşinci boyutu (maliyet) da içeren zengin sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Üç boyutlu görselleştirme teknolojisi, gayrimenkul alanındaki her türlü bileşenin üç boyutlu modellemesi ile sunumunu ifade eder.

Gayrimenkul piyasasında satış ve pazarlama olanaklarının her zaman internet tabanlı erişim vasıtasıyla olmayacağı,görerek, dokunarak ve hissederek gayrimenkul edinmenin, ancak o gayrimenkulün içinde yaşayarak kavranabileceği bir gerçektir. Kiralanması ya da satın alınması planlanan bir gayrimenkulün prototip hali, minyatürü ya da gerçek boyutlusu, çağımızın en önemli ve faydalı buluşlarından biri olan 3D yazıcılar vasıtasıyla, avuç içine sığacak kadar küçük şekilde modellenebileceği gibi, içinde yaşanılacak kadar büyük boyutlarda da üretilebilmektedir. Dahası, dördüncü ve beşinci boyutta, bir gayrimenkulün proje aşamasından itibaren altyapısı ile birlikte modellenmesi sürecinde destek sağlayan Bina Bilgi Modelleme (Building Information Modelling-BIM) programı ile (Boukaraa ve Naamaneb,
2015) gayrimenkule ait bilgiler, mimar ya da mühendisler tarafından istenilen şekilde modellenebilmektedir. Böylece zaman ve maliyet de sürece dâhil edilerek teknolojinin desteğiyle bakış açısı daha da genişlemiştir. 3D modellemeye yardımcı olan bir diğer unsur da drone (uçangöz) cihazlarıdır. Dronelar, inşaat alanında fotoğrafladığı bir yapı ya da araziyi, CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufacturing), BIM (Building Information Modelling), GPU (Graphics Prosessing Unit) gibi yardımcı bilgisayar programları vasıtasıyla 3D olarak dönüştürebilir.

Dünyanın ilk 3D baskı tekniği kullanılarak üretilen yapısı Danimarka’dadır. Dubai’de ise dünyanın en büyük 3D baskı tekniği ile yapılmış binaları 2 haftalık bir inşaat faaliyeti sonucunda tamamlanmıştır.

Yine Dubai’de Geleceğin Müzesi olarak adlandırılan yapının üretiminde kullanılması düşünülen 3D baskı tekniği ile işçilik maliyetlerinin %50-%80, inşaat atık miktarının da %60 oranında azalacağı ön görülmektedir. Böylesi bir durumda gayrimenkul sektörünün en önemli basamağı olan üretim basamağı ile dijitalleşmeye ilk adım atılmış olur.

Sanal ya da Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklikle Gayrimenkul Arama Pazarlama Dönemi

Sanal gerçeklik, gerçek olmayan bir deneyimin içine yerleştiren bir bilgisayar tekniğidir. Artırılmış gerçeklik ise, gerçek hayattaki fiziki ortamın gelişmiş teknolojik araçlar,ses ve görüntü gibi unsurlar desteğiyle kullanıcının kendini içinde yaşıyormuş gibi hissettiği bir ortam sunar. Sanal gerçeklikteki ortam tamamen sanalken, artırılmış gerçekliğin ortamında gerçek ve sanal ortam birlikte yer alır. Gayrimenkulde paydaşlar, projelerin 3D görselleri ile bu sanal ya da artırılmış gerçekliği kullanırlar. 3D interaktif teknolojisi vasıtasıyla, satın almak ya da kiralamak istenen gayrimenkulün sanal olarak içinde gezinme imkânı sunar.

Sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüğü ile gayrimenkulün içinde bulunma, yapısal özelliklerini kullanma, kişisel talepler neticesinde iç ve dış mekân özelliklerini değiştirebilme ve gerçek zamanlı olarak içinde yaşıyormuşçasına deneyim sağlar.Oculus Rift, Google Glass ve Samsung Gear VR gibi cihazlar vasıtasıyla bir gayrimenkulün simülasyonu oluşturularak piyasada tanıtımı yapılabilir. Zaman ve mekân fark etmeden, bu cihazlar vasıtasıyla istenilen gayrimenkule sanal erişim sağlanabilmektedir.