Emlak Haber Genel

Gayrimenkul 4.0 Nesnelerin İnterneti ve Blok Zincir Teknoloji

Gayrimenkul 4.0 Nesnelerin İnterneti ve Blok Zincir Teknoloji

Gayrimenkul 4.0’ın Özellikleri,Gayrimenkul Sektörüne Kazndırdıkları

Gayrimenkul sektörünün en temel özelliklerinden biri müşteri ile emlakçı arasındaki etkileşime dayalı karşılıklı ilişki olsa da, günümüz şartlarında yaşanan teknolojik gelişmeler bu ilişkiyi her türden ortama taşımayı başarmıştır. Endüstri 4.0’ın temel bileşenleri ve teknolojik araçlarından esinlenilerek oluşturulan bu özellikler; Gayrimenkul
4.0, gayrimenkul piyasasının her alt sektörünün ve faaliyetinin yapay zekâ, sayısallaştırma ve otomasyon sistemleri vasıtasıyla kontrol edildiği dijital bir dönüşümü ifade eder.
Gayrimenkul 4.0’ın başlıca özellikleri arasında büyük veri analizi, sanal gerçeklik, blok zincir teknolojisi, nesnelerin interneti, yapay zekâ, 3D görselleştirme yer almaktadır. Bu özellikleri kısaca açıklayacak olursak;
Büyük veri analizi günümüzde veri, birçok kaynaktan, çeşitli yöntemlerle, farklı boyutlarda, belirli bir süre kapsamında, sonsuz ya da sınırsız geçerlilikte toplanabilmekte, kullanılabilmekte, iletilebilmekte, depolanabilmekte ve de analiz edilebilmektedir. Bu bizi büyük veriye ve büyük veri tabanlarına yönlendirir.

Veriler, kişisel olduğu gibi mekânsal olarak da üretilmektedir. Bir mobil aygıt kullanıcısı birçok boyutuyla her gün kişisel veri üretebilmektedir. Bunlar mobil uygulamaya yüklediği kişisel verilerden başlayarak, gün içerisindeki atılan adım sayısı, GPS uygulamaları tarafından kullanılan hız verisi, hatta kullanılan GSM operatörüne ait istasyonlardaki sinyal verisini bile kapsayabilir. Mekânsal veride ise kent mekânını ilgilendiren ve veri üreten unsurla ilişkili konum verisi, içerisinde bulunulan yapıya (AVM, spor salonu, otel, rezidans ya da akıllı bir bina) ait veriler ve bu mekânsal verilere ait bütün özellikleri içeren her türlü veriyi kapsar. Herzberg’e göre kentlerin günümüzde baskısı altında oldukları iki önemli unsur vardır. Bunlardan birisi nüfusun hızlı şekilde artışı diğeri ise çok büyük miktarda ve düzeyde veri üretimi ve kullanımıdır.
Gayrimenkul piyasasının birçok alanında toplanabilecek, o gayrimenkule ilişkin büyük hacimli verinin, internet destekli sayısal ortamlarda depolanmasıyla mümkün olabilecektir.
Gayrimenkul 4.0’ın başlıca özellikleri arasında yer alan büyük verinin kapsamında, bir gayrimenkulün sahipliği, konumu, bulunduğu yerleşimin özellikleri, mülkiyeti, ipotek vb. mevcudiyeti, kullanım bilgisi, mülk özellikleri, piyasa ve kurumlar hakkında büyük miktarda bilgiyi içermesi mümkündür.

Gayrimenkul piyasasının geçmişteki özelliklerinin ve gelecek ön görülerinin de veri tabanına eklenmesiyle birlikte birçok analiz yapılmasına fırsat sunar. Örneğin bir veya birden fazla gayrimenkulün konumsal veri karşılaştırması yapılırken, yalnızca fiyat ve yapısal özelliklerinin karşılaştırmasının yanı sıra, bu konumda ikamet eden kişilerin gelir düzeylerinin, eğitim durumlarının, çalıştıkları sektörlerin, konumlar arasındaki ayırt edici özelliklerin, avantaj ve dezavantajlarının,daha önceki kullanım durumlarının karşılaştırması yapılarak hızlı, etkin ve verimli bir veri analizi ile gayrimenkul tercihi gerçekleştirilebilir.

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin veri toplayıp, veri değiş-tokuşu yapabildiği bir ağdır. Nesnelerin interneti, aygıtların, yapıların, yapısal aletlerin, insanların ve süreçlerin küresel internet aracılığıyla birbirine bağlandığı, teknoloji sektörünü de temel alan bir altyapıda, aslında her şeyi birbirine bağlayarak “her şeyin interneti” kavramıyla da karşımıza
çıkar. Gayrimenkul de fiziki bir unsur olduğu için nesnelerin internetini kullanma alanı oldukça geniştir.

Gayrimenkule yerleştirilen sensör, reseptör, kamera, GPS,görüntü ve ses sistemleri vasıtasıyla dünya çapında bütün internet bağlantılı cihazlar yardımıyla ulaşılabilecek bir altyapıyı, kullanılabilir bir formata dönüştürerek bilgi toplanmasına ve anlık veriye ulaşılmasına imkân sağlayan yardımcı bir araçtır.
Nesnelerin interneti, yatırım amaçlı alınacak, ticari amaçla işletilecek, hatta tarım yapılacak gayrimenkulün nereden, hangi boyutlarda ve hangi kullanım amacıyla alınacağı; daha önceki kullanım türü ve alanları, ekilen-dikilen ürün çeşitliliği, iklim özelliklerine uygunluğu, arazi kullanımı ve toprak yapısı gibi kullanımlara yönelik fikir vermesi açısından da önemli bir yardımcı olabilir.
Ulukavak ve Önder’e göre akıllı kentlerin temeli, nesnelerin interneti ve
internet destekli iletişim-bağlantı altyapısı üzerine konumlandırılmıştır. Her türden gayrimenkulün yer aldığı akıllı kentlerde, gayrimenkullerin de akıllı hale dönüştürülmesi için nesnelerin interneti teknolojisiyle donatılması kaçınılmazdır.
Gelişen teknoloji ile artık her bina akıllı binaya dönüşebilir. İnternet veya WIFI bağlantısı üzerinden mobil cihazlar vasıtasıyla akıllı binaların her türlü sistemine yakından ve uzaktan erişilebilmektedir. Kişiler akıllı binalarına manyetik kart ve parmak izi ile girişin yanı sıra, yüz tanıma sistemleriyle girebilmekte, bu sistem vasıtasıyla akıllı binalara giriş yapan yabancılar doğrudan güvenlik birimlerine bildirilebilmektedir.

Dijital ağlar, altyapı sistemlerini birbirine bağlayarak “beşinci düzey kamu hizmeti” haline gelerek, kentsel işletim ve operasyon alanlarında bütünleşik bilgi paylaşımı hizmeti sunar. Elektrik, su,telefon, fiber, doğalgaz altyapısı; ısınma, soğutma, aydınlatma, güvenlik vb. sistemlerin,nesnelerin interneti vasıtasıyla binalarda kullanımı, günümüzde konut gayrimenkulü alanında çoğunlukla tercih edilmektedir.

Dahası, tarımsal amaçlı kullanılan gayrimenkullerde, hava koşullarının değişimi, yangın-su baskını-deprem-toprak kayması vb. durumunda uyarı sağlayan çeşitli sensörlerin konumlandırılmasıyla, kişisel cep telefonlarına uyarı gönderilerek ürünün ve gayrimenkulün zarar görmemesi için nesnelerin interneti vasıtasıyla erken uyarı sistemleri yerleştirilebilir.
Nesnelerin interneti ile yapıları hayata geçirmek mümkündür. Nesnelerin interneti,kişisel bilgisayarımızdan çok, evimize yerleştirdiğimiz teknolojiye daha fazla güvenmemizi sağlar. Uzaktan erişim ile kontrol edilebilen tek bir ağ ile bağlantı oluşturmak için bir yapıdaki aydınlatma, kamera, ısıtma, soğutma sistemleri, sensörler ve su tüketimi gibi yüzlerce sistemin birlikte çalışarak işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlar.

Dahası enerji kullanımını gerçek zamanlı olarak düzenleyip verimliliği artırır, bu da hem çevresel açıdan daha az enerji tüketimi hem de parasal açıdan tasarruf sağlamaktadır. Avrupa’nın en gelişmiş akıllı evlerinden biri Cenevre’dedir. Bu yapı için, teknolojinin çevreci özelliğini kullanarak panjurlar ve güneş yönlendirme sistemleri ile çim ve yeşil duvar için oluşturulmuş aktif sulama sistemini kontrol eden, sıcaklık, rüzgâr, nem ve gün ışığından topladığı verileri dönüştürerek yapı için uygun yaşam koşullarını planlayan bir altyapı hazırlanmıştır.

Blok Zincir Teknolojisi

Blok zincir (block chain), bir bilgisayar kümesi tarafından yönetilen, hiç kimsenin sahip olmadığı ancak herkes tarafından görüntülenebilen bir veri kayıt serisidir. Esasen,merkezi bir doğrulama otoritesine ihtiyaç duymadan tüm işlemleri kaydeden genel, dijital bir veri tabanıdır. Block zincir teknolojisi merkezi olmayan bir bilgi-iletişim ağı üzerinde, verinin neredeki kaynaktan çıkarak neredeki kaynağa ulaştığını takip etmeye fırsat sunan, sürekli kriptolanması nedeniyle düşük riskli ve güvenli yapıya sahip bir sistemdir.
Böylesi bir sistem tarafından yönetilen gayrimenkul piyasası, her zaman daha şeffaf ve erişilebilirdir ve bu piyasa tek elden yönetilmediği için
birçok koşuldan etkilenmeyen piyasa şartları hâkim olacaktır. İngiltere’de hizmet sunan bir gayrimenkul firması olan Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre satın alma ve kiralama
gibi gayrimenkul hizmetlerinin %52’si şu anda dijital teknolojileri kullanmaktadır.