Emlak Haber

Gayrimenkul 4.0 ile Gayrimenkul Sektöründeki Değişim

Gayrimenkul Teknoloji İlişkisi Endüstri 4.0 ile Gelen Gayrimenkul 4.0

Endüstri alanında gerçekleştirilen devrimler, ürün ve hizmet üretiminin ortaya koyulduğu her alanda etkisini gösterirken, bu alandan etkilenen çeşitli sektörlerde ciddi değişim ve dönüşümler yaşanmıştır. Gayrimenkul sektörü de bu değişimden payını alarak, bilişim ve teknolojinin yardımıyla birçok sektörle olan bağını kuvvetlendirmiştir.
Gayrimenkul sektöründeki müşteri odaklılık, dijital çağda çoğunlukla bilişim teknolojisi destekli şekilde sağlanmaktadır. Burada bahsedilen dijital çağ, günümüzde dijital dönüşümün yaşandığı dönemi ifade etmektedir. Dijital dönüşüm, toplumsal ve kurumsalsistemlerde, yeni iş yöntemleri, iş modelleri, yeni meslek ve görev tanımları ve yeni ekonomi modelleri gibi yaşamın birçok alanında kendini görülmeye başlanan bir süreçtir.
Gayrimenkul teknolojilerindeki gelişim de bu süreç içerisinde değerlendirilebilir. Gartner IT Glossary’e göre dijitalleşme , bir iş modelini değiştirmek, yeni bir değer üretme fırsatı sağlamak için dijital teknolojilerin kullanılması, dijital bir işletmeye geçme sürecidir”.
Gayrimenkul alanındaki gelişmeler, iş, ürün, müşteri, deneyim, denetim, yönetim, satış ve pazarlama gibi birçok boyutuyla dijitalleşme sürecinden etkilenmektedir. Böylece dijitalleşme, Gayrimenkul 4.0’da önemli bir dönüşümün tetikleyicisi olmuştur.
Dünyada verimliliği ve üretkenliği artıracak teknolojik gelişmeler yaşanırken,
gayrimenkul sektörünün de teknolojiden hakkına düşen payı alması kaçınılmaz olacaktır.

Endüstri 4.0 ve Gayrimenkul 4.0

Bu çalışmada, ulusal ve uluslararası literatürde gayrimenkul alanında önde gelen yazarların makaleleri incelenmekte, henüz gayrimenkul literatüründe yeni bahsedilmeye başlanan bir kavram olan Gayrimenkul 4.0’ın tanımının ve anlamının mevcut literatürden sağlanan çıkarımlarla geliştirilmesi yönünde literatür analizi yapılmaktadır.

Endüstri 4.0’ın emlak sektöründeki önemli bir yansıması olan Gayrimenkul 4.0 ve emlak yönetimi alanındaki
dijitalleşmenin, gayrimenkul teknolojisindeki gelişimle birlikte göstermiş olduğu dönüşüm ortaya koyulmaktadır. Gayrimenkul 4.0’ın temel bileşenleri, genel özellikleri, kente ve insana kattıkları ve Gayrimenkul 4.0’ın geleceğine ilişkin fütürist bakış açısıyla yorumlanan, farklı bir emlak yönetimi vizyonu oluşturulmaktadır. Çalışmada, dünya gündeminde yer teşkil eden COVID-19 Pandemisi ile birlikte gayrimenkul sektöründeki tedbirlerden de bahsedilerek, küresel değişimlere karşı, teknolojinin de desteğiyle gayrimenkul sektörünün geliştirdiği savunma mekanizması ortaya koyulmaktadır.

İnternet tarafından yönlendirilen “PropTech” olarak adlandırılan gayrimenkul teknolojisi, bu alanda geleceği parlak olan bir yapay zekâ altyapısı sunar. PropTech olarak bilinen bu kavram, gayrimenkul sektöründe gerçekleşmekte olan dijital dönüşümü tanımlamaktadır. Gayrimenkul sektörünün kapsamlı dijital dönüşümünün küçük bir parçasıdır, teknoloji odaklı inovasyonla ilişkili olarak tüketicilerde bakış açısını yönlendiren bir hareketi açıklar. Genelde veri ve bilgi işlem gücü ile ilgili olan ilk dalga “PropTech 1.0”, 1980’lerin ortalarında ortaya çıkmıştır. 1930’larda ve 1940’larda bilgisayarın icadı ve bunu izleyen 40 yıllık gelişme döneminde, gayrimenkul piyasaları üzerinde çok az etkisi olmuştur. Değişimin ana itici gücü kişisel bilgisayarların 1970’lerin sonunda, 1980’lerin başında tanıtılmasıyla ortaya çıkmıştır. Elektronik tablo uygulamalarının (VisiCalc ve Supercalc) kullanılmaya başlanması ve daha sonra Excel’in kolay kullanım imkânı, verilerin organizasyonu ve analizi için endüstriyel standartta platformlar haline
gelmiştir. Kişisel bilgisayarın geliştirilmesinin yanı sıra, ana bilgisayarların verimli ve uygun fiyatlı hale gelmesi, 1980’lerin ortalarında gayrimenkul uygulamaları üzerinde etki göstermeye başlamıştır.

Artan veri kullanılabilirliği, daha fazla finans temelli nicel modelleme
sağlamış ve değerleme yazılımı ile mülk ve portföy yönetim sistemleri bilgisayar ve teknoloji tabanlı hale gelmiştir. Bunun yanı sıra, e-ticaret 1980’lerde daha geniş kapsamlı, dünyada giderek daha popüler hale gelmiş, bunu 1990’larda internet ve e-posta izlemiştir. Bu zamana kadar, hızla benimsenen internet ve e-posta teknolojileri, toplu veri depolama ve analizini kolaylaştırmaya başlamıştır.
2008 krizindeki gerilemeye bağlı olarak ortaya çıkan küresel gayrimenkul şirketlerinin rekabet avantajı bulma ve tasarrufları en üst düzeye çıkarma ihtiyacı, ciddi bir gelişmeye neden olmuş ve PropTech 2.0’ı ortaya çıkarmıştır.
Bulut bilişim, mobil internet, basit kodlama ve geniş bant gibi teknolojiler, gayrimenkul şirketlerinde büyük gelir artışı sağlamıştır.
2010 yılına gelindiğinde, 2007-2008 küresel/finansal krizinin çıkışı, akıllı telefonun üretilmesi ve çok platformlu dünyanın yükselmesi, tüketicinin anlık gayrimenkul bilgilerinin zenginliğine sıfır maliyetle erişmesini kolaylaştırmıştır. Airbnb ve WeWork gibi yeni iş modelleri bu ikinci yenilik dalgasının kazananları olarak ortaya çıkmıştır. 2014-2015
yıllarında zirveye ulaşılmış ve ardından önemli bir düşüş yaşanmıştır. Bu durum PropTech 2.0’ın sona ermesine neden olmuştur. 2007-2008 yıllarından 2014-2015 yıllarına kadar bir şekilde büyüme devam ederken 2016-2018 yılları arasında yeni PropTech firma sayısında azalma görülmüştür. 2018’de PropTech 2.0 ‘ın sona erdiği gözlenmiştir. Ancak bu durum toplam finansmanın halen artmakta olduğu gerçeğini değiştiremez ve PropTech 3.0’ın sinyalleri gelmeye başlar. PropTech 3.0, endüstri devriminin son aşmasında kendini göstermiştir. Dünya’da iklim değişikliği ve kentleşmenin küresel baskılarından etkilenecek ve nesnelerin interneti, makine öğrenmesi, yapay zekâ ve blok zincir gibi üst düzey teknolojilerin gelişimi ile desteklenecektir.Bu süreçte yer alan PropTech 3.0, bizde Gayrimenkul 4.0 olarak hayat bulacaktır.
Gelişen teknoloji ile birlikte, günümüzde hızla değişim göstermekte olan Gayrimenkul alanındaki yenilikler, Gayrimenkulün, dördüncü endüstri devriminin etkisinde Gayrimenkul 4.0 olarak anılması ile dijital dünyanın birçok özelliğini bünyesinde bulunduracaktır.