Emlak Haber

Gayrimenkul Piyasası ve Endüstriyel Devrimler

Endüstriyel Devrimler ve Gayrimenkul Piyasasına Etkisi

Endüstri devrimlerinin, her dönemde olduğu gibi araziyi, toprağı, yapıyı ve buna ilişkin çevreyi gayrimenkul piyasasını da etkilemesi kaçınılmazdır. Dünyada teknolojik gelişmeler gün geçtikçe artan bir ivmeyle değişkenlik gösterirken, teknolojinin etkisindeki birçok sektörde görüldüğü gibi, gayrimenkul sektörünün dedeğişen dünya düzeninin etkisinde kalmaması düşünülemez. Endüstri 4.0’ın etkisinde olan ve günümüzde Endüstri 5.0’a yönelik görüşlerin havada uçuştuğu bir ortamda, gayrimenkul alanında da teknolojinin nimetlerinden faydalanılması kaçınılmaz olacaktır. Dünyada ve Türkiye’de gayrimenkul tanımına giren kısıtlı unsurlar vardır. Bu unsurlar teknolojik gelişmelerden en fazla fiziksel özellikleriyle etkilenmekte ve dijital dünyanın adımlarına öncelikle bu özellikleriyle uyum sağlamaktadır. Bu çalışmada, Endüstri 4.0’ın emlak sektöründeki önemli bir yansıması olan Gayrimenkul 4.0 ve emlak yönetimi alanındaki dijitalleşmenin, gayrimenkul teknolojisindeki gelişimle birlikte göstermiş olduğu dönüşüm ortaya koyulmaktadır. Gayrimenkul 4.0’ın temel bileşenleri, genel özellikleri, kente ve insana kattıkları ve Gayrimenkul 4.0’ın geleceğine ilişkin fütürist bakış açısıyla yorumlanan, farklı bir emlak yönetimi vizyonu oluşturulmaktadır. Çalışmada, dünya gündeminde yer teşkil eden COVID-19 Pandemisi ile birlikte gayrimenkul sektöründeki tedbirlerden de bahsedilerek, küresel değişimlere karşı, teknolojinin de desteğiyle gayrimenkul sektörünün geliştirdiği savunma mekanizması ortaya koyulmaktadır.

 

 

Endüstriyel dünya ve gayrimenkul sektörü arasındaki etkileşim

 

Gayrimenkulden bahsedildiğinde, günümüzde en fazla konut yapı ve bina akla gelmektedir. Son zamanlarda teknolojininin başdöndüren bir hızla gelişmesi ile beraber, Endüstri 4.0’ın etkisindeki gayrimenkul alanında ayarlanabilir ve modüler mülklere giderek dahada fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Her türlü ihtiyaca cevap verecek, barınma ve ticaret amaçlı kullanıma uygun esnek ve çok fonksiyonlu alanlar, binalar, kat planları ile her gayrimenkul için üç başlık ön plana çıkmaktadır. Bunlar, bina donanımı ve mimarisi, konumsal faktörler ve binaya ait fonksiyonlardır.

 

Bina donanımı ve yapı mimarisinde, konut veya ticari, her ne kullanım amacıyla olursa olsun, binaların, Endüstri 4.0’ın gerekliliklerini yerine getirmesi için tüm unsurlarıyla (aydınlatma, havalandırma, su ve atık, kapı, pencere, ısıtma, soğutma, her türlü elektrikli teçhizat vb.) dijitalleşmesi, fiber ağ altyapısı vasıtasıyla nesnelerin internetine erişim sağlaması, otokontrol ve değişime uyum yeteneğine sahip olması, yapı mimarisinin dijitalizasyonu destekler şekilde geliştirilebilir olması gerekmektedir. Herzberg bu türden özelliklere sahip yapıları akıllı ve bağlantılı gayrimenkul olarak adlandırmaktadır.

 

Konumsal faktörlerde, üretimin dijitalleşmesi için, üretim faaliyeti yapılan tüm yapıların fiber ağ altyapısı ile birbirine bağlanması gerekmektedir. Her yapıda gereken ölçüm sonucu değerlendirme yapacak algılayıcılar, alıcılar-vericiler, hem konumsal bilgiyi hem de ürün üretim bilgisini karşılaştırarak analiz edecek yapay zekâya sahip olmalıdır. Ayrıca üretimin akış sürecini içerecek şekilde büyük veri altyapısı bulunmalıdır.

Yapı İşlevinde, özellikle çok fonksiyonlu binaların Endüstri 4.0 sürecinde en fazla tercih edilecek ve kullanılacak yapılar olacağı öngörülmektedir. Lojistik, depolama, stoklama, transfer için sorun oluşturacak, acil ihtiyaç duyulacak ya da hassas bir ürün, birbiriyle haberleşen üretim yapıları arasındaki veri-bilgi transferi vasıtasıyla, bir yapıda üretilen ürünün görseli, bir diğer yapıda kurulu 3D yazıcıda oluşturularak zaman, mekân, stok maliyetinin de önüne geçilebilecektir.

 

Gayrimenkul alanının değişen anlamı, Endüstri 4.0’ın etkisindeki gayrimenkullerin,teknolojik gelişmeler karşısında nasıl değişkenlik gösterdiğini ve geleceğin dijital dünyasında hangi ölçüde dönüşüm sergileyeceğinin ortaya konulmasını gerektirir.Bu durumda,gayrimenkul teknolojisinin dönemsel olarak gelişimini incelemekte fayda vardır.

 

Anahtar Kelimeler: Akıllı Bina, Büyük Veri, Endüstri 4.0, Gayrimenkul 4.0, Nesnelerin İnterneti