Emlak Haber

Gayrimenkul 4.0, Gayrimenkul Sektörüne Ne Gibi Fırsatlar Sunar?

Gayrimenkul 4.0, Gayrimenkul Sektörüne Ne Gibi Fırsatlar Sunar?

Gayrimenkul alanındaki dijitalleşme, teknolojinin nimetlerinden en fazla faydalandığımız şu dönemde müşteri ve mülk sahibi açısından birçok yönde fayda sağlamaktadır. Özellikle edinilmesi düşünülen bir gayrimenkulün araştırılması, görünürlüğü, incelenmesi, değerlendirilmesi ve edinilmesi gibi farklı süreçlerde Gayrimenkul 4.0’ın olumlu etkisini görmek kaçınılmaz olacaktır.

Emlak yönetiminde dijitalleşmeyle birlikte; İlk olarak, Gayrimenkul 4.0, emlak piyasasındaki yatırım fırsatlarının fark edilebilirliğini artırır. Gayrimenkul web portalına giriş yapıldığında, mülk sahibi gayrimenkule ait özellikleri teker teker sisteme girerek her açıdan fark edilebilirliğini artırmış olur.

Müşteri de edinmek istediği gayrimenkule ait bilgileri filtreleyerek hem aradığı özellikleri daha kolay görür hem istediği gayrimenkule daha hızlı erişim sağlar.İkincisi, Gayrimenkul 4.0 ile konut piyasasında dönüşüm sağlanır. Konut piyasasında dönüşüm üç şekilde gerçekleştirilebilir;

1. Emlak veri tabanı oluşturulurki bu büyük veri gerektiren bir altyapı talebini ortaya çıkarır.
2. Mülkiyet işlemleri otomatikleştirilir-dijitalizasyon beraberinde otomasyon talebini getirir.
3.Mülkiyet yönetimi güvence altına alınır ve sayısallaştırılır-emlak yönetiminde şeffaflık sağlar.Gayrimenkul 4.0 ile emlak yönetiminde şeffaflık sağlanır. Şeffaflık, gayrimenkul sektöründe artık bir seçenek değil, mükemmel bir müşteri deneyimi sağlamak için bir ön koşuldur. Potansiyel ve mevcut alıcılar, satıcılar, kiracılar ve mülk sahipleri,mülklerine ve finansal bilgilerine her zaman ve her koşulda erişmek isterler.

Gayrimenkul 4.0 ile alım-satımında şeffaflık sağlanır. Gayrimenkul 4.0’ın bileşenlerinden olan blok zincir ve büyük veri analizi ile Gayrimenkul sektöründe daha şeffaf şartlar altında herkes için eşit erişim hakkı sağlanır. İçlerinde Türkiye’nin de bulunduğu 100 ülkede 158’den fazla kentte oluşturulan, Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi (Global Real Estate Transparency Index) ile dünyada hangi ülkelerin yatırımcılar, geliştiriciler ve kurumsal çalışanlar için en uygun çalışma ortamlarını sağladığının belirlenmesi açısından şeffaf bir yatırım ortamı sunulmaktadır.
4. Gayrimenkul 4.0, sektördeki kullanıcılar ve geliştiriciler için bir taktik fırsatı sunar. Gayrimenkul sektörü ile ilgilenenler, pazarlama imkânlarını geliştirmek için üç boyutlu modelleme ve sanal gerçeklik gibi teknikleri kullanarak teknolojinin nimetlerini gayrimenkul alanında bir taktik olarak kullanırlar. Dahası ticari amaçlı gayrimenkullerde, müşteri hareketliliğini kaydeden yardımcı bir program vasıtasıyla günlük müşteri sayısı, alışverişin yoğun olduğu zaman ve süreleri inceleyerek yatırım planlayanları ya da gayrimenkul piyasasında yer alan kişileri çekmek için kullanırlar. Sensörler vasıtasıyla tıpkı AVM’ lerdeki boş otopark yerini haber veren uyarı sistemlerinde olduğu gibi kiralık veya satılık, konut ya da ticaret için ihtiyacınıza uygun gayrimenkulden, cep telefonunuza gelecek bir mesaj ile haberdar olmanızı sağlayacak akıllı sistemler de, gayrimenkul komisyoncuları için pazarlama açısından taktik sunar.
Gayrimenkul 4.0 ile sektörel faaliyetler mobil cihazlardan ulaşılır hale gelmiştir. Gayrimenkul projelerinin görünürlüğünün artması ve daha şeffaf bir çerçevede sunulması ile birlikte son yirmi yılda gayrimenkul yatırım eğilimi artış göstermiştir. Cep telefonlarından ulaşılabilecek mobil aplikasyonlar ve sosyal medya ağları vasıtasıyla dünya çapında
gayrimenkullere erişim kolaylaşmış ve bu durum, daha çok müşterinin ilgisini çekerek gayrimenkulün yatırım düzeyindeki artışı desteklemiştir.
5. Gayrimenkul 4.0’ın dijitalleşme sürecinde gayrimenkule ait donanımlar büyük fırsatlar sunar. Akıllı teknolojilerle donatılan binalar, geleneksel binaların pazarlanmasında gayrimenkul geliştirmenin sağlayamayacağı fırsatlar sunar. Bunlar; enerji etkinlik, sürdürülebilir yapı, önceden tahmin edilebilen bakım ihtiyacı, gelişmiş verimlilik,
kaynakların etkin kullanımı ve optimize edilmiş yönetim imkânı sağlar. Bu imkânlar, daha yüksek maliyetler ile akıllı gayrimenkul üretilmesine ve daha yüksek maliyetlerle akıllı gayrimenkulün pazarlanmasına fırsat sunar.
6. Gayrimenkul 4.0’ın önemli avantajlarından birisi de otomasyon sistemleri ile altyapının ortak bir dil birliğine kavuşturulmasıyla elde edilir. Otomasyon sistemi ile yönetilen bir Gayrimenkul, piyasanın geliştirilmesi hususunda verimliliği artırır, projelerin daha hızlı tamamlanması, daha düşük maliyetler, nispeten daha az insan müdahalesi ve kullanıcı açısından kolaylık sağlar. Yapay zekâ tabanlı web portalları vasıtasıyla bir gayrimenkulü araştırmak, bulmak, incelemek, anlaşma yapmak ve sonuçlandırmak hem
zamandan tasarruf sağlar, hem de zamana değer katar. Çevrimiçi sohbetten, sosyal medya ve e-postalara, emlak muhasebesinden fatura işlemeye kadar otomatik hale getirilebilecek birçok gayrimenkul işlemi vardır.