Emlak Haber

Tapu Türleri Nelerdir? Gayrimenkul Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

 

Tapu Türleri Nelerdir? Gayrimenkul Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

 

Konut gayrimenkul almak sahibi olmak her insanın büyük hayalidir ve ortada büyük paralar döner oyüzdendirki ev konut alırken çok dikkatli olunmalı işin uzmanı gayrimenkul danışmanlarından uzman desteği alınmalıdır,zira bilincsizce yapılan bir gayrimenkul yatırımı hem maddi hem manevi acıdan sizi zora sokabilir sonradan başınızın ağrımasına neden olabilir.O yüzden gayrimenkul alırken alacağımız gayrimenkulün türünü bilmemiz ona göre hareket etmemiz büyük önem arz etmektedir,bu yüzden gelin tapu çaşitlerine ayrıntılı bir şekilde göz atalım

Hisseli Tapu Çeşitleri
Bir mülke,gayrimenkule sahip olan ortakların sayısını, pay yüzdeleri ile teker teker hepsinin adlarını gösteren tapu çeşidi hisseli tapudur. İster arsa istersede konut olsun bu tapunun varlık ve bütünlüğü büyük ehemmiyet taşımaktadır. Hisseli arsa tapularında hissedarların total arsa içindeki alanları tapu kayıtlarında görünmez ayrıca bunun yanısıra bu belgede gayrimenkulün hangi bölgesinin kimin olduğuda belirtilmez. Bütün ortaklar her metrekare hissesi oranında gayrimenkule ortaktır. Ortaklar oturacakları yerin ayrımını, kendi başlarına kendi aralarında rıza-i bölüştürme sözleşmesi uyğulayarak çözebilirler,ayrıca bu bölüşmenin hukuki manada mümkün olmaması durumuda mümkündür ve bunun birbirinden farklı neden ve sonuçları olabilmektedir, mesela mülkün bulunmuş olduğu bölgede belirli bir metrekarenin altındaki parseller kanunen ifraz edilemiyor olması mümkündür.

Ayrıca gayrimenkul ve arazi üstünde hangi bölümün kime ait olabileceği belirli olmayan durumlarda gayrimenkulü satıyor olmak, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli tapulara ve gayrimenkullere nazaran dahada sıkıntılı olması mümkündür.Bunun yanı sıra hisseli tapulu bir gayrimenkulü banka kredisi kullanıp satın alamazsınız zira hiç bir banka böyle bir mülke,gayrimenkule kredi vermeye yanaşmaz.

Arazi tapusu olarak baktığımızda; bir tarla, bir arsa müstakil veyahut hisseli tapuya sahip olabilmektedir. İmarlı bir tarla tapusu da müstakil veyahut hisseli olabilmektedir.
İfrazlı tarla tapusu ise, tapu kütüğünde tek parsel olacak şekilde kayıtlı kabul edilen bir taşınmazın teknik usullere uyğun olarak çizilen haritalarla, yargı ve belediye aracılığıyla yada anlaşarak belirli parsellere bölünmesi durumudur ve her parselin tapu kütüğüne başka türlü bir sayfa olacak şekilde tescil edilmesiyle elde edilmiş tapulardır.

Sonuç olarak iskanı alınmamış yani arsa paylaşımı yapılmamış ve kat irtifakı olmayan yapılardan daire aldığınızda hisseli tapu çeşidi gayrimenkul almış oluyorsunuz. Toplum içinde “arsa tapulu” şeklinde ifade edilebilen bu yapılar tapu kayıtlarında gözükmezler.
Eğer, arsa tapulu bir binadan daire alıyorsanız, binanın yapılmış oldugu arsadan hisse almış oluyorsunuz.Bu yüzden hisseli tapulu yerlerden özellikle konut alırken çok dikkatli olunmalı tapu kayıtları ve hisse oranları ayrıntılı bir şekilde incelenmeli grekirisede bir gayrimenkul uzmanından yardım alınmalıdır

Kat İrtifaklı Tapu

Bu tür tapular, sanki ara form özelliği gösterebildiği düşünülmektedir. Daha açıkça şu şekilde de ifade edebiliriz.

Gayrimenkul tapuda aslında tarla vasfında gözüküyor olmak birlikte arsanın üstünde bir yapının inşaa edildiği ve büyük bir çoğunluk tarafından bunun böyle olduğu kabul edilmektedir ve bu şekilde kayıt altına alınmış yapılar mülklerdir.

Bu tapu türünde tapu sahibinin, söz konusu yapı üstünde ne kadarlık bir hakkının bulunduğu tapuda metre kare türünden kayıt altına alınmıştır.

Kısaca bu tapuları şu şekilde ifade edebiliriz,bu tür tapular geçiş tapularıdır, binanın yapının inşaatının başlangıcından bitimine yaklaşık olarak gecen sürenin kayıt altına alındığı tapular şeklinde ifade edebiliriz.

Bu çeşit gayrimenkuller üzerinde yapılan konutlar kendi başlarına içlerinde bir takım riskler barındırmakla beraber, bir gayrimenkul değerleme uzmanının uygun fikir vermesine bağlı olrakta bu cinsdeki tapulu gayrimenkulleri satın alınması mümkün olabilir. Ayrıca bu cüns tapularda bankalar içinse de kredi verilebilecek cinsten tapulardır.

Hiç birzaman unutmamalıdır ki yapı inşaa süreci süresince geçeri olduğu bilinen kabul gören kat irtifaklı tapular, iskan alınana kadar geçerli olduğu kabul edilir. İskan alındıktan itibaren,kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetli tapuya intikal kanuni yönden mecburiyet arz etmektedir.

Kat Mülkiyeti Tapu

Özellikle çok katlı binalarda oturanların veyahut buralardan daire satın almayı planlayanların ilk olarak sordukları soruların başında binadaki herbir bağımsız bölümün yani dairenin kat mülkiyetli tapu olup olmadığıdır.
Zira bu cins tapuda dairenizin; metrekaresi, kapı numarası, kaçıncı katta bulundugu bütün detayıyla belirlenmiş ve Tapu Müdürlüğünce tasdiklenmiş ve resmi kurumlarda da bu şekilde kabul görmektedir.

Bu da müstakil kısım kısaca daireniz üzerinde tam mülkiyet hakkınızı göstermektedir. Müstakil kısım tamamıyle sizlere aittir, herhangi bir ortağınız bulunmamaktadadır.

Daireniz kat mülkiyetli tapu olduğu kabul edilir için gönül rahatlığıyla banka kredisi kullanmanız mümükün olacaktır. Emlak verginizi de bina vergisi olacak şekilde ödersiniz.